Klik Paparan Blog Saya

Wednesday, December 22, 2010

SEMBAHYANG SUNAT ISTIKHARAH

Lafaz niat:

(Sahaja aku sembahyang sunat Istikharah dua rakaat kerana Allah Ta'ala)

Dilakukan sebanyak dua rakaat. Sebaik-baiknya dibuat di tengah malam. Ini dilakukan kerana memohon satu - satu petunjuk dari Allah s.w.t.

Surah- surah

Rakaat pertama: Al-fatihah
Surah Al-Kafirun (Qul yaa ai yuhal kafirun)/ atau boleh baca
mana - mana surah yang dikehendaki.

Rakaat kedua : Al- Fatihah
Surah Al-Ikhlas / atau baca surah mana yang dikehendaki.Di dalam sujud akhir baca:

subhanaka la ‘ilma lana "illa ma ‘allamtana "innaka "anta al-‘alimu al-hakim

Sila rujuk Surah Albaqarah (2:32)

Terjemhan:

Maha suci Engkau (Ya Allah)! Kami tidak mempunyai pengetahuan selain dari apa yang Engkau ajarkan kepada kami; sesungguhnya Engkau jualah yang Maha Mengetahui, lagi Maha Bijaksana".


Selepas memberi salam bacalah surah Al-Fatihah untuk dihadiakan kepada:
1)Rasulullah s.a.w
2)Sahabat Nabi s.a.w
3)Sekalian muslimin dan muslimat.

Bulatkan tekad di dalam hati dan serahkan perkara itu kepada Allah..Insyaallah ada petunjuk atau keyakinan hati nanti yang Allah berikan.

Selepas itu hendaklah dibaca doa selepas sembahyang Sunat Istikharah:Ya Allah! Aku mohon pemilihan Mu menerusi pengetahuan Mu dan aku mohon kekuatan Mu menerusi kudrat Mu serta aku minta pada Mu sebahagian dari limpah kurnia Mu yang sangat besar. Sesungguhnya Engkau amat berkuasa sedangkan aku tidak berkuasa, Engkau amat mengetahui sedangkan aku tidak mengetahui dan sesungguhnya Engkau amat mengetahui segala yang ghaib. Ya Allah kiranya Engkau mengetahui bahawa perkara ini (…sebutkan hajat..) adalah baik bagiku dalam urusan agama ku juga dalam urusan penghidupan ku serta natijah pada urusan ku, kini dan akan datang, maka tetapkan lah ia bagi ku dan permudahkanlah ia untukku, serta berkatilah daku padanya. Dan kiranya Engkau mengetahui bahawa perkara ini (…sebutkan hajat..) membawa kejahatan kepadaku dalam urusan agamaku, juga dalam urusan penghidupanku dan natijah urusanku, kini dan akan datang, maka elakkanlah ia dariku dan tetapkanlah kebaikan untukku sebagaimana sepatutnya, kemudian jadikanlah daku meredhainya. (Dari hadis riwayat Imam Bukhari).

(Sumber rujukan untuk dikongsi bersama)

No comments:

Post a Comment